DNS staat voor Domain Name Systeem. Die is een essentieel systeem en essentieel protocol dat gebruikt wordt op het internet. U zou het kunnen vergelijken met een telefoonboek; aan elk telefoonnummer (IP-adres) is een naam (domeinnaam) verbonden. Hierdoor hoeft u niet het telefoonnummer te onthouden, maar kunt u gewoon het adres intypen.
DNS is een gigantisch netwerk bestaande uit systemen. Het internet kent miljoenen domeinnamen en er zijn miljarden IP-adressen. De servers die dit bijhouden zijn DNS-servers.